smile

smile is "sedekah".. smile is "sunnah Rasulallah".. i am smiling ^^... are you...??

Syahhadir & Sa'adah

assalamualaikum.. ^^

resepsi majlis perkahwinan maci aku...

(a.k.a kawan baik aku.. kawan gaduh aku... kawan sekelas aku... kawan aku yang ntah pa2 ntah... maci aku yang terchenta... ^^')

*sebelah perempuan


pengantin with my adie, umi n abah.. ^^

paci baru wa... ^^
hantaran mereka ^^ 


pengantin baru

bapa-bapa


flower gurl ^^

* belah lelaki, seriously...



1 femily ^^

femily maci faezah

family maci siti
abah ngan umi ja...

pengantin ^^



kami..!
 
sekian terima kasih..
adios ^^

My Favorite Blogger

Assalamualaikum.... ^^


ermmmm... first time aku ikut give away... give away yang sangat ohsem..! dari blog yg laagii ohsem.. blog vespa buruk.. header tuuu hadiah dia.. sapa mau bagi... ^^ mau join gak sini...

so, ni la dia my favorite blogger <3

banyak ilmu-ilmu yang bermanfaat dlm blog ni.. dan, merupakan blog pertama yang aku follow.. ^^

blog ni cam blog vespa buruk gak... bnyak komek2 yg aku suka baca... menghilangkan bosan... best.. ^^

blog ni pula, blog yg banyak bagi tutorial yg berguna tuk semua... seriously, bnyk tutor dia la yg aku ikut.. tp, ikut tahap kerajinan aku jga la... ^^'

dua benda yang aku suka tentang Vespa Buruk..:

1. karya2 anda yang gempak... *aku bleh sampai kuar air mata ketawa baca komek anda... ^^' terutama yang ni..
2. gaya penulisan anda yang santai... Like It ^^

dua bad things tentang Vespa Buruk..:

1. ermm.. crita la tentang Vespa Buruk anda... aku cari, cam teda ja... *tau aku mmg nda cari pun..
2. kenapa kentut..? hihi

ermm.. penat aku pikir benda2 ni awal2 pagi.. *pagi la sangat.. 

sekian terima kasih...
adios ^^

Kata-Kata / Zikir / Amalan Yang Disukai Allah SWT




Kata-Kata / Zikir / Amalan Yang Disukai Allah SWT


عن سمرة بن جندب قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((أحب الكلام إلى الله أربع: سبحان الله, والحمد لله, ولا إله إلا الله, والله
أكبر, لا يضرك بأيهن بدأت)) [رواه مسلم]
Artinya: “Samurah bin Jundub berkata, Rasulullah saw bersabda: “Ada empat kalimat yang paling disukai Allah: ’subhanallah, wal hamdulillaah, wa laa ilaaha illallaah, wallaahu akbar’(mahasuci Allah, dan segala puji bagi Allah, serta tidak ada tuhan selain Allah, dan Allah Maha Agung), maka kamu tidak akan diganggu apapun, dengan kalimat mana saja kamu memulainya” (HR. Muslim).

عن أبي ذر قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((إن أحب الكلام إلى الله سبحان الله وبحمده)) .وفى رواية: سئل: أي الكلام أفضل؟ قال: ((ما اصطفى الله لملائكته أو لعباده سبحان الله وبحمده)) [رواه مسلم]
Artinya: “Abu Dzar berkata, Rasulullah saw bersabda: “Kalimat yang paling disukai oleh Allah adalah: ’subhaanallaah wabihamdih’ (mahasuci Allah dan dengan segala pujian kepadaNya)”. Dalam riwayat lain dikatakan: Rasulullah saw ditanya: “Kalimat apa yang paling baik?” Rasulullah saw bersabda: “Kalimat yang Allah pilihkan untuk para malaikat dan hambaNya, yaitu ’subhaanallaah wabihamdih’ (mahasuci Allah dan dengan segala pujian kepadaNya)” (HR. Muslim).

عن جابر بن عبد الله قال: سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول: (( أفضل الذكر: لا إله إلا الله, وأفضل الدعاء: الحمد لله)) [رواه الترمذى وقال: حديث حسن غريب].
Artinya: “Jabir bin Abdullah berkata: “Saya mendengar Rasulullah saw bersabda: “Sebaik-baik bacaan dzikir adalah: Laa ilaaha illallaah (tidak ada Tuhan selain Allah). Dan sebaik-baik dua adalah: alhamdulillaah (segala puji bagi Allah)” (HR. Turmudzi dan Imam Turmudzi berkata: “Haditsnya Hasan Gharib”).

عن أبي هريرة أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: (( من قال لا إله إلا الله وحده لا شريك له له الملك وله الحمد وهو على كل شيئ قدير, فى يوم مائة مرة, كانت له عدل عشر رقاب, وكتبت له مائة حسنة, ومحيت عنه مائة سيئة, وكانت له حرزا من الشيطان يومه ذلك حتى يمسى, ولم يأت أحد أفضل مما جاء به, إلا أحد عمل أكثر من ذلك. ومن قال: سبحان الله وبحمده فى يوم مائة مرة, حطت خطاياه, ولو كانت مثل زبد البحر)) [رواه البخارى ومسلم]
Artinya: “Dari Abu Hurairah, bahwasannya Rasulullah saw bersabda: “Barangsiapa yang mengatakan (berdzikir): ‘Laa ilaaha illallaah wahdahu laa syariika lah, lahul mulku walahul hamdu wa huwa ‘alaa kulli syaiing qadiir’ (tidak ada tuhan selain Allah, Tuhan yang satu, tidak ada sekutu bagiNya, bagiNya seluruh kekuasaan, dan bagiNya juga seluruh pujian, Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu), setiap harinya seratus kali, maka pahalanya sama dengan membebaskan sepuluh orang budak belian, serta akan dicatat seratus kebaikan, dihapuskan seratus kesalahan, serta akan terjaga dari gangguang setan pada hari itu sampai waktu sore tiba. Tidak ada satu orang pun yang dapat melebihi pahala dan kebaikannya, kecuali orang yang membacanya lebih dari itu (lebih dari seratus). Barangsiapa yang membaca ’subhaanallaah wabihamdih’ (mahasuci Allah dan dengan segala pujian kepadaNya), setiap hari seratus kali, maka kesalahan-kesalahannya akan dihapuskan sekalipun kesalahan-kesalahannya itu sebanyak buih lautan” (HR. Bukhari Muslim).

عن أبي أيوب الأنصارى عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: (( من قال: لا إله إلا الله وحده لا شريك له له الملك وله الحمد وهو على كل شيئ قدير, عشر مرات كان كمن أعتق أربعة أنفس من ولد إسماعيل)) [رواه البخارى ومسلم]
Artinya: “Dari Abu Ayyub al-Anshari, Rasulullah saw bersabda: “Barangsiapa yang membaca: ‘Laa ilaaha illallaah wahdahu laa syariika lah, lahul mulku walahul hamdu wa huwa ‘alaa kulli syaiing qadiir’ (tidak ada tuhan selain Allah, Tuhan yang satu, tidak ada sekutu bagiNya, bagiNya seluruh kekuasaan, dan bagiNya juga seluruh pujian, Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu), sebanyak sepuluh kali, maka pahalanya sama dengan orang yang membebaskan empat orang dari keturunan Isma’il” (HR. Bukhari Muslim).

عن أبي هريرة قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((كلمتان خفيفتان على اللسان, ثقيلتان فى الميزان, حبيبتان إلى الرحمن: سبحان الله وبحمده, سبحان الله العظيم)) [رواه البخارى ومسلم]
Artinya: “Abu Hurairah berkata, Rasulullah saw bersabda: “Ada dua kalimat yang ringan apabila diucapkan, akan tetapi sangat berat timbangan kebaikannya dan sangat disukai oleh Allah yang Maha Pengasih: ’subhaanallaah wabihamdihi subhaanallaahil azhiim, (mahasuci Allah dan dengan segala pujian kepadaNya, maha suci Allah yang Maha Agung,)” (HR. Bukhari Muslim).

عن أبي هريرة قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((من قال حين يصبح وحين يمسي: سبحان الله وبحمده, مائة مرة, جاء يوم القيامة بأفضل ما جاء به أحد, إلا أحد قال مثل ما قال, أو زاد عليه)) [رواه مسلم]
Artinya: “Abu Hurairah berkata, Rasulullah saw bersabda: “Barang siapa yang membaca (berdzikir) ketika pagi dan sore hari: ‘Subhaanallaah wa bihamdih’ (mahasuci Allah dan dengan segala pujian kepadaNya) sebanyak seratus kali, ia akan datang pada hari kiamat dengan membawa (pahala kebaikan) yang melebihi apa yang dibawa orang lain. Kecuali apabila orang lain tersebut juga mengatakan sebanyak itu, atau lebih banyak lagi dari itu” (HR. Muslim).

عن أبي هريرة قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((لأن أقول: سبحان الله, والحمد لله, ولا إله إلا الله, والله أكبر, أحب إلي مما طلعت عليه الشمس)) [رواه مسلم]
Artinya: “Abu Hurairah berkata, Rasulullah saw bersabda: “Aku berdzikir dengan membaca:’subhanallah, wal hamdulillaah, wa laa ilaaha illallaah, wallaahu akbar’ (mahasuci Allah, dan segala puji bagi Allah, serta tidak ada tuhan selain Allah, dan Allah Maha Agung), lebih aku sukai dari pada terbitnya matahari” (HR. Muslim).
عن سعد بن أبي وقاص قال: كان عند رسول الله صلى الله عليه وسلم فقال: ((أيعجز أحدكم أن يكسب كل يوم ألف حسنة؟)) فسأله سائل من جلسائه: كيف أحدنا ألف حسنة؟ قال: ((يسبح مائة تسبيحة, فيكتب له ألف حسنة, أو يحط عنه ألف خطيئة)) [رواه مسلم].
Artinya: “Sa’ad bin Abi Waqash berkata: ‘Suatu hari ia berada di samping Rasulullah saw yang sedang bersabda: “Apakah kalian merasa berat untuk melakukan seribu kebaikan setiap hari?” Salah seorang sahabat bertanya: “Bagaimana caranya kami dapat melakukan seribu kebaikan tersebut?” Rasulullah saw bersabda: “Membaca tasbih (bacaan subhaanallaah, mahasuci Allah) sebanyak seratus kali, maka pahalanya sama dengan melakukan seribu kebaikan, atau Allah akan menghapuskan seribu kesalahannya”

Duriaaaaannnnn.....!!!

assalamualaikum..! ^^

waaahhh... tengok tajuk ja pun da wat kita t'bayang-bayang buah yang buat suma org kecuh liur....  yamm yammm ^^

foto pinjam ^^
makan banyak... tapi nda terpikir lak ambil pic dia.. terpaksa pakai foto pinjam... ^^

hari ni kitaorg makan durian.... LAGI..! asyik2 makan durian.... tapi ntah la kenapa... keturunan kitaorang ni nda pandai bosan ngan benda nama durian ni... tambah2 lagi sekarang da musim dia... kalau boleh.. hari2 mau makan durian....

kali ni.. makcik kitaorang bawa... diorang balik dari labuan.. ntah singgah mana diorang beli durian 2.. aku tanya kazen aku yang palin kecik dia ckap diorang singgah d KK... *binggung seketika  pa2 pun.. tengkiu2 belanja kitaorang makan durian..  yang sangat SEDAP ^^

makan jgn nda makan.... TAPI! jangan sampai jadi cammm orang ni....


xoxo... adios ^^

Harimau Malaya..!

assalamualaikum...

hehe, suma org cakap sal harimau malaya... so... aku pun mana mau tinggal.. ^^

seriously, aku bkn kaki bola sngat.. tp leh kerana hari 2 punya game dah tengok.. ni misti mau tgk gak.. semangat tuu aku ngan adik aku serta abah aku depan tv..

memang kecewa sangat.. bila HM tewas... n, aku rasa dekat FB suma org da jadi pengulas sukan da... mana yang sakit hati ngan raja gopal la... ngan pemain thai la... n yang paling !! rafferee bangang 2... aku pun tengok sakit hati gak.. sesuka hati dia gak bagi2 kad.. aku bagi ko penampar kang.. haa..

tapi kan.. kalau tengok permainan thailand, memang ohsem.. bola sentiasa pat dorang.. dorang steady ja kawal permainan.. bukan mau sokong dorang.. tapi kita kena gak tengok dari sudut positifnya.. 2 yang kita mau HM jadi... ni, pihak lawan provok sikit da panas memanjang... da tinggal 1 mata, gabra.. permainan jadi kucar kacir.. itu yang kita takut.. peminat no1 HM jangan la marah... ni dari pandangan salah seorang penyokong negara gak...

pa2 pun... bagi HM tahniah..! sebab berjaya sampai ketahap ni... anda tetap no1 di hati penyokong HM.. yang penting.. sebelum belajar main bola.. belajar bersabar.. ^^ itu akan lebih menenangkan...


xoxo, adios ^^

6 Sebab Beruntungnya Wanita Mempunyai Rahim Dan Keistimewaan Disebaliknya


6 Sebab Beruntungnya Wanita Mempunyai Rahim

 
1. Dia bekerja dengan Allah..jadi ‘kilang’ manusia.Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh..7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang adalah yang terbaik darinya..

2. Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah.. Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang… sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya…

3. Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia mengandung Allah sentiasamengampunkan dosanya.. lahir saja bayi, seluruh dosanya HABIS.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah. Seandainya wanita tu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid.. Allah izinkan terus masukSyurga.

4. Untuk peringatan semua wanita yang bersuami, Seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung..

5. Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga.

Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini..

6. Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosaanak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain.

Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA…


sumber: