smile

smile is "sedekah".. smile is "sunnah Rasulallah".. i am smiling ^^... are you...??

stam..!!! tips study last minuts...

Assalamu'alaikum..

ermm..., seperti biAsa..  agak lama juga gua termenung merenung skrin yang still lg kusung... ermmm... eh..! baru teringat..! tips study last minuts..! exam gua dikiiiit lagi moe menjelma...  lepaskan takanan jiwa yang melanda ckit... bab geng2 gua da mula struggle menghafal.....!! jiwa gua tekanan..! (tapi still gak men2 laptop )

hari berganti hari.. kawan2 gua.. ermm tabik spring..! struggle gila... gua ni haa nda insaf2.. last2 minit ni... herm, doa ja la... ( hek2 :p usaha pla kurang..) ni haa.. gua mau share tips minit2 terakhir sebelum exam ni... yang gua buat laa.. insyaallah dipermudahkan...



1. tampal kan jadual exam korang kat mna2 dinding yang korang rasa 1 hari tu bleh tengok sampai 44 kali..!


2. kalau ada result exam trial yang sebelum ni.. aa.. leh la tmpal sekali... ( buat penaik semangat.. kot2 la ada yang mau kasi lawa sikit...)

3. buat jadual last minit anda.. pastikan...! anda ikut jadual anda yaa.. ( jgn asyik tangguh memanjang... da pun last minit..)

4. solat hajat jangan lupa...! bukan sehari dua... istiqamah sampai bila2.. ( abah gua bilang, lepas isya' antara waktu yang baik 2k berdoa... n bgi mereka2 yang nda snggup bngun malam...)

5. tidur jangan lewat... bangun yang mesti awal... ulangkaji start jam 3 ka.. sebelum study leh buat qiam pendek... ( gua pun bkn la jenis study awal pagi... mengantuk 2... tp awal pagi lbh brkesan.. mngkn bab otak msh cergas...)

sebelum mula exam pun ada tipsnya tau...

  1. sebelum melangkah masuk dewan exam, baca ayat kursi..
  2. da masuk duduk aa.. belum pengawas tu bagi kertas lagi korang baca 3 qul.. minta dipermudah menjawab..
  3. da dpt kertas.. sebelum buka baca bismillah.. n berserah segalanya pada Allah..
INGAT ..! sentiasa doa minta dimurahkan rezeki.. dipermudahkan urusan.. diberikan keizinan 2k berjaya.. n di najahkan kejayaan.. sekuat manapun kita berusaha.. tanpa bantuan Allah kita bukan sapa2... boleh ja Allah lupakan apa yang kita da belajar selama ni... yakin kita boleh berjaya dengan apa yang kita sediakan selama ni tp keputusannya.. hampa... ada gak org yang kadang2 kita nda nampak pun kesungguhannya dalam belajar... tp rupanya dalam diam, dia bermunajat kepada Allah, mengaku dia lemah dan sentiasa mengharapkan bantuan Allah.. akhirnya dia dibantu oleh Allah.. diberikan ilham menyelesaikan masalah... dia berjaya.. yakin lah Allah maha kuasa...

Tapi jangan pla langsung nda berusaha... asyik2 ckp... "ermm.. tawakkal ja la..." apa laa.. syarat tawakkal adalah berusaha... ingat tu...

pa2 pun gua rasa cam panjang sngat pla entri ni... diharapkan tips yang gua berikan berguna buat semua.... <3