smile

smile is "sedekah".. smile is "sunnah Rasulallah".. i am smiling ^^... are you...??

Syahhadir & Sa'adah

assalamualaikum.. ^^

resepsi majlis perkahwinan maci aku...

(a.k.a kawan baik aku.. kawan gaduh aku... kawan sekelas aku... kawan aku yang ntah pa2 ntah... maci aku yang terchenta... ^^')

*sebelah perempuan


pengantin with my adie, umi n abah.. ^^

paci baru wa... ^^
hantaran mereka ^^ 


pengantin baru

bapa-bapa


flower gurl ^^

* belah lelaki, seriously...



1 femily ^^

femily maci faezah

family maci siti
abah ngan umi ja...

pengantin ^^



kami..!
 
sekian terima kasih..
adios ^^

My Favorite Blogger

Assalamualaikum.... ^^


ermmmm... first time aku ikut give away... give away yang sangat ohsem..! dari blog yg laagii ohsem.. blog vespa buruk.. header tuuu hadiah dia.. sapa mau bagi... ^^ mau join gak sini...

so, ni la dia my favorite blogger <3

banyak ilmu-ilmu yang bermanfaat dlm blog ni.. dan, merupakan blog pertama yang aku follow.. ^^

blog ni cam blog vespa buruk gak... bnyak komek2 yg aku suka baca... menghilangkan bosan... best.. ^^

blog ni pula, blog yg banyak bagi tutorial yg berguna tuk semua... seriously, bnyk tutor dia la yg aku ikut.. tp, ikut tahap kerajinan aku jga la... ^^'

dua benda yang aku suka tentang Vespa Buruk..:

1. karya2 anda yang gempak... *aku bleh sampai kuar air mata ketawa baca komek anda... ^^' terutama yang ni..
2. gaya penulisan anda yang santai... Like It ^^

dua bad things tentang Vespa Buruk..:

1. ermm.. crita la tentang Vespa Buruk anda... aku cari, cam teda ja... *tau aku mmg nda cari pun..
2. kenapa kentut..? hihi

ermm.. penat aku pikir benda2 ni awal2 pagi.. *pagi la sangat.. 

sekian terima kasih...
adios ^^

Kata-Kata / Zikir / Amalan Yang Disukai Allah SWT




Kata-Kata / Zikir / Amalan Yang Disukai Allah SWT


عن سمرة بن جندب قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((أحب الكلام إلى الله أربع: سبحان الله, والحمد لله, ولا إله إلا الله, والله
أكبر, لا يضرك بأيهن بدأت)) [رواه مسلم]
Artinya: “Samurah bin Jundub berkata, Rasulullah saw bersabda: “Ada empat kalimat yang paling disukai Allah: ’subhanallah, wal hamdulillaah, wa laa ilaaha illallaah, wallaahu akbar’(mahasuci Allah, dan segala puji bagi Allah, serta tidak ada tuhan selain Allah, dan Allah Maha Agung), maka kamu tidak akan diganggu apapun, dengan kalimat mana saja kamu memulainya” (HR. Muslim).

عن أبي ذر قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((إن أحب الكلام إلى الله سبحان الله وبحمده)) .وفى رواية: سئل: أي الكلام أفضل؟ قال: ((ما اصطفى الله لملائكته أو لعباده سبحان الله وبحمده)) [رواه مسلم]
Artinya: “Abu Dzar berkata, Rasulullah saw bersabda: “Kalimat yang paling disukai oleh Allah adalah: ’subhaanallaah wabihamdih’ (mahasuci Allah dan dengan segala pujian kepadaNya)”. Dalam riwayat lain dikatakan: Rasulullah saw ditanya: “Kalimat apa yang paling baik?” Rasulullah saw bersabda: “Kalimat yang Allah pilihkan untuk para malaikat dan hambaNya, yaitu ’subhaanallaah wabihamdih’ (mahasuci Allah dan dengan segala pujian kepadaNya)” (HR. Muslim).

عن جابر بن عبد الله قال: سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول: (( أفضل الذكر: لا إله إلا الله, وأفضل الدعاء: الحمد لله)) [رواه الترمذى وقال: حديث حسن غريب].
Artinya: “Jabir bin Abdullah berkata: “Saya mendengar Rasulullah saw bersabda: “Sebaik-baik bacaan dzikir adalah: Laa ilaaha illallaah (tidak ada Tuhan selain Allah). Dan sebaik-baik dua adalah: alhamdulillaah (segala puji bagi Allah)” (HR. Turmudzi dan Imam Turmudzi berkata: “Haditsnya Hasan Gharib”).

عن أبي هريرة أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: (( من قال لا إله إلا الله وحده لا شريك له له الملك وله الحمد وهو على كل شيئ قدير, فى يوم مائة مرة, كانت له عدل عشر رقاب, وكتبت له مائة حسنة, ومحيت عنه مائة سيئة, وكانت له حرزا من الشيطان يومه ذلك حتى يمسى, ولم يأت أحد أفضل مما جاء به, إلا أحد عمل أكثر من ذلك. ومن قال: سبحان الله وبحمده فى يوم مائة مرة, حطت خطاياه, ولو كانت مثل زبد البحر)) [رواه البخارى ومسلم]
Artinya: “Dari Abu Hurairah, bahwasannya Rasulullah saw bersabda: “Barangsiapa yang mengatakan (berdzikir): ‘Laa ilaaha illallaah wahdahu laa syariika lah, lahul mulku walahul hamdu wa huwa ‘alaa kulli syaiing qadiir’ (tidak ada tuhan selain Allah, Tuhan yang satu, tidak ada sekutu bagiNya, bagiNya seluruh kekuasaan, dan bagiNya juga seluruh pujian, Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu), setiap harinya seratus kali, maka pahalanya sama dengan membebaskan sepuluh orang budak belian, serta akan dicatat seratus kebaikan, dihapuskan seratus kesalahan, serta akan terjaga dari gangguang setan pada hari itu sampai waktu sore tiba. Tidak ada satu orang pun yang dapat melebihi pahala dan kebaikannya, kecuali orang yang membacanya lebih dari itu (lebih dari seratus). Barangsiapa yang membaca ’subhaanallaah wabihamdih’ (mahasuci Allah dan dengan segala pujian kepadaNya), setiap hari seratus kali, maka kesalahan-kesalahannya akan dihapuskan sekalipun kesalahan-kesalahannya itu sebanyak buih lautan” (HR. Bukhari Muslim).

عن أبي أيوب الأنصارى عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: (( من قال: لا إله إلا الله وحده لا شريك له له الملك وله الحمد وهو على كل شيئ قدير, عشر مرات كان كمن أعتق أربعة أنفس من ولد إسماعيل)) [رواه البخارى ومسلم]
Artinya: “Dari Abu Ayyub al-Anshari, Rasulullah saw bersabda: “Barangsiapa yang membaca: ‘Laa ilaaha illallaah wahdahu laa syariika lah, lahul mulku walahul hamdu wa huwa ‘alaa kulli syaiing qadiir’ (tidak ada tuhan selain Allah, Tuhan yang satu, tidak ada sekutu bagiNya, bagiNya seluruh kekuasaan, dan bagiNya juga seluruh pujian, Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu), sebanyak sepuluh kali, maka pahalanya sama dengan orang yang membebaskan empat orang dari keturunan Isma’il” (HR. Bukhari Muslim).

عن أبي هريرة قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((كلمتان خفيفتان على اللسان, ثقيلتان فى الميزان, حبيبتان إلى الرحمن: سبحان الله وبحمده, سبحان الله العظيم)) [رواه البخارى ومسلم]
Artinya: “Abu Hurairah berkata, Rasulullah saw bersabda: “Ada dua kalimat yang ringan apabila diucapkan, akan tetapi sangat berat timbangan kebaikannya dan sangat disukai oleh Allah yang Maha Pengasih: ’subhaanallaah wabihamdihi subhaanallaahil azhiim, (mahasuci Allah dan dengan segala pujian kepadaNya, maha suci Allah yang Maha Agung,)” (HR. Bukhari Muslim).

عن أبي هريرة قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((من قال حين يصبح وحين يمسي: سبحان الله وبحمده, مائة مرة, جاء يوم القيامة بأفضل ما جاء به أحد, إلا أحد قال مثل ما قال, أو زاد عليه)) [رواه مسلم]
Artinya: “Abu Hurairah berkata, Rasulullah saw bersabda: “Barang siapa yang membaca (berdzikir) ketika pagi dan sore hari: ‘Subhaanallaah wa bihamdih’ (mahasuci Allah dan dengan segala pujian kepadaNya) sebanyak seratus kali, ia akan datang pada hari kiamat dengan membawa (pahala kebaikan) yang melebihi apa yang dibawa orang lain. Kecuali apabila orang lain tersebut juga mengatakan sebanyak itu, atau lebih banyak lagi dari itu” (HR. Muslim).

عن أبي هريرة قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((لأن أقول: سبحان الله, والحمد لله, ولا إله إلا الله, والله أكبر, أحب إلي مما طلعت عليه الشمس)) [رواه مسلم]
Artinya: “Abu Hurairah berkata, Rasulullah saw bersabda: “Aku berdzikir dengan membaca:’subhanallah, wal hamdulillaah, wa laa ilaaha illallaah, wallaahu akbar’ (mahasuci Allah, dan segala puji bagi Allah, serta tidak ada tuhan selain Allah, dan Allah Maha Agung), lebih aku sukai dari pada terbitnya matahari” (HR. Muslim).
عن سعد بن أبي وقاص قال: كان عند رسول الله صلى الله عليه وسلم فقال: ((أيعجز أحدكم أن يكسب كل يوم ألف حسنة؟)) فسأله سائل من جلسائه: كيف أحدنا ألف حسنة؟ قال: ((يسبح مائة تسبيحة, فيكتب له ألف حسنة, أو يحط عنه ألف خطيئة)) [رواه مسلم].
Artinya: “Sa’ad bin Abi Waqash berkata: ‘Suatu hari ia berada di samping Rasulullah saw yang sedang bersabda: “Apakah kalian merasa berat untuk melakukan seribu kebaikan setiap hari?” Salah seorang sahabat bertanya: “Bagaimana caranya kami dapat melakukan seribu kebaikan tersebut?” Rasulullah saw bersabda: “Membaca tasbih (bacaan subhaanallaah, mahasuci Allah) sebanyak seratus kali, maka pahalanya sama dengan melakukan seribu kebaikan, atau Allah akan menghapuskan seribu kesalahannya”

Duriaaaaannnnn.....!!!

assalamualaikum..! ^^

waaahhh... tengok tajuk ja pun da wat kita t'bayang-bayang buah yang buat suma org kecuh liur....  yamm yammm ^^

foto pinjam ^^
makan banyak... tapi nda terpikir lak ambil pic dia.. terpaksa pakai foto pinjam... ^^

hari ni kitaorg makan durian.... LAGI..! asyik2 makan durian.... tapi ntah la kenapa... keturunan kitaorang ni nda pandai bosan ngan benda nama durian ni... tambah2 lagi sekarang da musim dia... kalau boleh.. hari2 mau makan durian....

kali ni.. makcik kitaorang bawa... diorang balik dari labuan.. ntah singgah mana diorang beli durian 2.. aku tanya kazen aku yang palin kecik dia ckap diorang singgah d KK... *binggung seketika  pa2 pun.. tengkiu2 belanja kitaorang makan durian..  yang sangat SEDAP ^^

makan jgn nda makan.... TAPI! jangan sampai jadi cammm orang ni....


xoxo... adios ^^

Harimau Malaya..!

assalamualaikum...

hehe, suma org cakap sal harimau malaya... so... aku pun mana mau tinggal.. ^^

seriously, aku bkn kaki bola sngat.. tp leh kerana hari 2 punya game dah tengok.. ni misti mau tgk gak.. semangat tuu aku ngan adik aku serta abah aku depan tv..

memang kecewa sangat.. bila HM tewas... n, aku rasa dekat FB suma org da jadi pengulas sukan da... mana yang sakit hati ngan raja gopal la... ngan pemain thai la... n yang paling !! rafferee bangang 2... aku pun tengok sakit hati gak.. sesuka hati dia gak bagi2 kad.. aku bagi ko penampar kang.. haa..

tapi kan.. kalau tengok permainan thailand, memang ohsem.. bola sentiasa pat dorang.. dorang steady ja kawal permainan.. bukan mau sokong dorang.. tapi kita kena gak tengok dari sudut positifnya.. 2 yang kita mau HM jadi... ni, pihak lawan provok sikit da panas memanjang... da tinggal 1 mata, gabra.. permainan jadi kucar kacir.. itu yang kita takut.. peminat no1 HM jangan la marah... ni dari pandangan salah seorang penyokong negara gak...

pa2 pun... bagi HM tahniah..! sebab berjaya sampai ketahap ni... anda tetap no1 di hati penyokong HM.. yang penting.. sebelum belajar main bola.. belajar bersabar.. ^^ itu akan lebih menenangkan...


xoxo, adios ^^

6 Sebab Beruntungnya Wanita Mempunyai Rahim Dan Keistimewaan Disebaliknya


6 Sebab Beruntungnya Wanita Mempunyai Rahim

 
1. Dia bekerja dengan Allah..jadi ‘kilang’ manusia.Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh..7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang adalah yang terbaik darinya..

2. Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah.. Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang… sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya…

3. Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia mengandung Allah sentiasamengampunkan dosanya.. lahir saja bayi, seluruh dosanya HABIS.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah. Seandainya wanita tu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid.. Allah izinkan terus masukSyurga.

4. Untuk peringatan semua wanita yang bersuami, Seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung..

5. Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga.

Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini..

6. Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosaanak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain.

Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA…


sumber:

Mereka Yang 2 Ekor..!

Assalamualaikum...^^

hihi... bosan la pula... tetibanya berminat mau bukak crita sal adik aku yang 2 ekor ni... errmmmm... boleh dikatakan dalam 1 hari tu, mesti ada ja yang budak 2 ekor ni mau gaduhkan..

ermm.. aku pun nda paham..! -_-

yang seekor da besar panjang pun kalah-kalah budak kecik...*tinggi dia pon da kalahkan aku ni..! nda puas hati aku..!.. yang seekor pla nda padan badan kecik..! menyakitkan hati betool..! even aku ni pon dorang mau suruh aku msk campur..

well.. nda kuasa aku mau betekak sekali... :p

dorang ni panjang akal gak... suma mau dipertandingkan... hari tu, adik aku yang kecik tu ada beli hula hoop *gitu ka eja nya..?? hantam ja laa... untuk budak punya 2... jadi dia try la main.. berjaya dengan jayanya..! dia pun dengan bongkak dan angkuhnya challenge adik aku yang besar ni...

"kalau ka ida dapat buat la... sampai 145 kali pusing..."

adik aku yang besar ni apa lagi... siang malam berlatih bersungguh-sungguh.. tapi malangnya.., da hula hoop tu tuk budak pnya.. mna la dia dpt.. paling bnyk pun sampai 20 lebih ja... so.. untuk tidak dipandang lemah.. dia pun cipta la permainan baru ngan hula hoop tu.... dia main hula hoop tu di leher dia.. dengan bangganya dia pun challenge balik adik aku yang kecik tu...

"kalau a'a dapat la... main hula hoop tu di leher..."

adik aku yang kecik tu pun cuba la.. nda sedaya upaya sangat.. nda dapat, trus mengalah... so.. dorang pun seri la dalam permainan ni... dorang suka gak pertandingkan benda lain.. cam batu, kertas gunting..!


lebih kurang mcm di atas tu la jga ayat dorang kalau ada yang nda puas hati... "kita chus la..!" kadang-kadang bleh aku dorang lantik jadi pengadil yang tdk bertauliah... aku pun dengan kuasa seorang kakak.. sesuka hati aku ja pilih pemenang.. hahaha :D *ketawa bongkak..!

so, ni ha 2 ekor kambing busuk yang sudi jadi servant aku...

ni, budak kecik seekor tu pun mau gak cari pasal... menyebok ja di belakang tu..


mereka yang *ntah pa2 ntah..!
pa2 pun.. ada adik ni memang best.. haha *lagi2 tiada kakak... aku la kakak ^^.. boleh main perintah-perintah.. ahaha *ketawa kejam.. sayang..?? indeed laa~ sapa nda sayang adik oi.. tapi buli-buli la sikit.. da jadi kakak kn.. anyway.. end of my post..!

xoxo, adios ^^

End Exam + Freedom = Istanbul Aku Datang....!! ^^

10/11/2012
yahoooo...!! akhirnya... terluah segalanya... kosong da otak ni... hihi ^^ Gumbira sangat la tu habis exam.. setelah berbulan-bulan menghadap kitab2 tu... akhirnya berlalu la sudah exam kitaorang.. so, kitaorang pun plan la mna2 mau lepak... errmm.. d sabah ni memang banyak tempat lepak.. tapi, apa la sangat kitaorang ni.. no money no talk laa.. kan... so kitaorang pun plan pi KK ja la... (best apa jga...)

so, da sampai sana kitaorang lepak jap Wisma Merdeka sebelum pi Canter Point.. sana la yang dorang2 ni melepaskan segalanya... almaklumlah, nek bas.. lambat sikit mau sampai.. dah tu begoyang punya laa berabis.. mana nda nya rasa mau tekucil... hehe tercerita sal itu pla :p.. dah tu kitaorang pun gi la Center Point...

sampai sana trus nek atas... Yay...!! tengok wayang...!! kitaorang memang da target mau tengok Istanbul Aku Datang tu.. nasib bek la juga wayang tu men jam 12... maunya men jam 4.. ermm.. gigit jari ja la kitaorang...


seriously.. Sweet....! *la sangat..!! (memeng betul la...) sebenarnya aku ni bukan la jenis orang yang tengok cita melayu.. paling2 dalam list, filem mat salleh (tu pun nda brapa sangat), korea n hindi ja... yang part hindi tu jangan la rasa lawak.. best apa... entah la napa nda suka.. n ndatau juga napa leh tertarik betul ngan filem ni... sebelum ni adik aku da banyak kali promot filem melayu... aku tengok gak.. tapi kadang2 nda habis laa.. bosan laa.. bila tengok sampai habis, No feel.. ni ja yang aku semangat mau tengok.. sanggup pi pawagam lagi.. tapi memang, crita ni best.. lawa.. lawa+k.. n ada jalan crita (plot crita...) mungkin crita melayu len aku tengok teda plot kali... 2 yang terasa bosan... errmm mungkin2... *tau memang ada plot.. kau ja nda paham wahai "aku".. so.. mari kita tengok2 gambar Istanbul aku datang...!!





ini trailer dia pla...

ni lagu dia yang best..!


ala... nda lama ada la filem ni di you tube... ermm antara dialog dorang yang aku rasa best.. n tengiang-giang masih d telinga aku ni... seriously..

Beto Says : awak, tolong... jangan biadap. * ni ha dialog femos dalam cita ni...

Beto says : awak.. awak makan maggie saya..?
Lisa says : saya lapar la.. nanti saya ganti la balik...
beto says : ni maggie asam laksa..! ada kat malaysia je...!!ggrrrrr!!

Tomok saya : Dian, i percaya dengan u. mcm ni u buat kat i?
Lisa says : azad, i bleh terangkan... lagipun housemte i ni gay..!

Tomok says: u janji nak bagi i peluang kedua kan..
Beto says : saya hanya nak minta satu saja peluang dari awak... kalau awak rasa apa yang saya rasa.. tolong jangan pergi..

*lebih kurang gitu la dialog dia.. gila punya best..! <3 it..

so, end of the day... aku rasa berbaloi 7 ringgit yang aku habiskan tengok wayang tu... n.. sampai pulang leh aku tersenyum-senyum hanya kerana terbayang muka abang Beto...! *la sangat..!! Hihi ^^

11/11/2012
bangun pagi (yang bukan lagi pagi) trus paksa brother belikan meggie asam laksa... ermmmm leh aku senyum2 time masak meggie laksa 2.. hihi ^^

xoxo, adios ^^

stam..!!! tips study last minuts...

Assalamu'alaikum..

ermm..., seperti biAsa..  agak lama juga gua termenung merenung skrin yang still lg kusung... ermmm... eh..! baru teringat..! tips study last minuts..! exam gua dikiiiit lagi moe menjelma...  lepaskan takanan jiwa yang melanda ckit... bab geng2 gua da mula struggle menghafal.....!! jiwa gua tekanan..! (tapi still gak men2 laptop )

hari berganti hari.. kawan2 gua.. ermm tabik spring..! struggle gila... gua ni haa nda insaf2.. last2 minit ni... herm, doa ja la... ( hek2 :p usaha pla kurang..) ni haa.. gua mau share tips minit2 terakhir sebelum exam ni... yang gua buat laa.. insyaallah dipermudahkan...



1. tampal kan jadual exam korang kat mna2 dinding yang korang rasa 1 hari tu bleh tengok sampai 44 kali..!


2. kalau ada result exam trial yang sebelum ni.. aa.. leh la tmpal sekali... ( buat penaik semangat.. kot2 la ada yang mau kasi lawa sikit...)

3. buat jadual last minit anda.. pastikan...! anda ikut jadual anda yaa.. ( jgn asyik tangguh memanjang... da pun last minit..)

4. solat hajat jangan lupa...! bukan sehari dua... istiqamah sampai bila2.. ( abah gua bilang, lepas isya' antara waktu yang baik 2k berdoa... n bgi mereka2 yang nda snggup bngun malam...)

5. tidur jangan lewat... bangun yang mesti awal... ulangkaji start jam 3 ka.. sebelum study leh buat qiam pendek... ( gua pun bkn la jenis study awal pagi... mengantuk 2... tp awal pagi lbh brkesan.. mngkn bab otak msh cergas...)

sebelum mula exam pun ada tipsnya tau...

  1. sebelum melangkah masuk dewan exam, baca ayat kursi..
  2. da masuk duduk aa.. belum pengawas tu bagi kertas lagi korang baca 3 qul.. minta dipermudah menjawab..
  3. da dpt kertas.. sebelum buka baca bismillah.. n berserah segalanya pada Allah..
INGAT ..! sentiasa doa minta dimurahkan rezeki.. dipermudahkan urusan.. diberikan keizinan 2k berjaya.. n di najahkan kejayaan.. sekuat manapun kita berusaha.. tanpa bantuan Allah kita bukan sapa2... boleh ja Allah lupakan apa yang kita da belajar selama ni... yakin kita boleh berjaya dengan apa yang kita sediakan selama ni tp keputusannya.. hampa... ada gak org yang kadang2 kita nda nampak pun kesungguhannya dalam belajar... tp rupanya dalam diam, dia bermunajat kepada Allah, mengaku dia lemah dan sentiasa mengharapkan bantuan Allah.. akhirnya dia dibantu oleh Allah.. diberikan ilham menyelesaikan masalah... dia berjaya.. yakin lah Allah maha kuasa...

Tapi jangan pla langsung nda berusaha... asyik2 ckp... "ermm.. tawakkal ja la..." apa laa.. syarat tawakkal adalah berusaha... ingat tu...

pa2 pun gua rasa cam panjang sngat pla entri ni... diharapkan tips yang gua berikan berguna buat semua.... <3


partner oh partner.... !

Assalamualaikum....


hehehe... tetiba plak teringat partner lama gua... kalau korang perasan kat entri sebelum ni, kita kan geng...! kat bawah2 sikit ada tulis 'ni kawan gua cakap sal gua' kan... yang sal gua 2.. ermm, dalam banyak2 benda merapu di situ, korang perasan nda part yang sebut cam nie :

 pernah Menjadi pengawas kebersihan sekolah dan pernah ber'partner'kan budak lelaki kuat mengarah yang bernama 'Longkang'.. (bukan nama sebenar...) Selalu sangat di 'buli' oleh partner yang bertauliah tu tanpa pernah melawan..


haaa.... ni yang gua mau story ni... tahun 2011... tahun keramat dimana tekanan jiwa membelenggu hidup gua... ia bermula apabila gua yang tetibanya dilantik jadi pengawas kebersihan skolah..! (gua nda tau la dari sudut mna dorang nampak gua ni bersih sampai bleh pla tetiba jadi pengawas kebersihan...) yang bikin tambah malang dalam hidup gua apabila nama c 'longkang' 2 di sebut jadi partner gua... gua da pikir macam2 da...

  • arggghhh...! kenapa aku yang jadi mangsa.......!
  • arrgggghhhh....! kenapa dia.....!
  • seriously.., moe pengsan...!

c "longkang" ni... ikut sedap mulut dia ja men suruh2 orang... gua pun nda paham... mau cakap dia banyak kerja, gua tengok selalu ja santai2 minum oren time gua tengah buat kerja.. habis suruh2 orang, boleh ja dia tunjuk senyum sumbing dia tuh...! angin gua yang sepoi2 bahasa ni pun boleh jdi taufan dibuat'y...

  • sheira, tandas rosak lagi...
  • sheira, cigu suru cantas pokok2...
  • sheira, cigu suru kasi bersih dewan... (ni nda kesah la bab memang kami yang bertugas pun...)
  • sheira, ko cek kelas aa..
  • sheira, pi kira brapa tong sampah yang tnggal d stor...
  • sheira, pantau kawasan angkat...
  • sheira, jadi mc hri ni.. <-- ni  pun leh dia suru2 aku...! 
arrgggghhh....! gua nek fed-up dengar dia sebut nama gua... yang gua ni poun.., leh ja ikut cakap dia... (ermm, penyesalan yang paling ketara dalam hidup gua..) yang kin tambah malang'y, boleh ja tndas skolah 2 asyik rosaaaaaaakk memanjang... gua langsung nda paham... akhir'y kitaorang pindah tandas bawah... huh...!

ermm, bagai jatuh di timpa tangga... tiba2 pla kitaorang punya skolah jadik tuan rumah time sukan skolah2 mnengah agama 2.... kalau itu ja ndapa la ... ni mtq pun kitaorang gak tuan rumah.... kenapa....?! why....?! wae...?! que..........?!  gua belum habis penat sukan 2 lagi laa......!!! wawawawawawa........!!!!! T T

eh.., cam lari dari tajuk pla kn.... patut tukar tjuk jadi 'penderitaan gua 2011'... hehe.. berbalik pada partner gua... pendek kata, gua lagi lagi banyak kerja la dari dia.... dia banyak cakap ja.... tapi, dengar guru2 and gua pnya rakan2 bilang..., tahun dimana kebersihan'y mantap salah satu'y tahun kitaorang jadi pemimpin la... ( hihi kembang jga ckit...) susah oo mau nampak sampah tahun 2... hehe..

ermm... tahun ni pla (2012)..., partner gua 2 dah nek pangkat jadi headboy... gua pla nek pangkat jadi pengawas disiplin..  ni lagi satu gua nda paham (macam otak gua lembab betul pla kn.. semua benda nda paham) entah dari sudut mana pla dorang nampak gua ni berdisiplin.. selalu ja men ponteng2 kelas.. balik awal... huhu... 

ermm, partner gua tahun ni betul berbeza ngan c 'longkang' 2... dia ngan dunia'y sendiri ja.. aku pun ngan dunia aku sendiri gak la.. banding tahun lepas, hari pertama skolah 2 da macam2 kerja... tahun ni.. boleh pla lepak sampai awal bulan febuari baru wat perjumpaan pengwas disiplin.... n masa 2 la first time gua talking2 ngan partner gua... klau mau senyum ngan dia pun punya susah mau sampai... mana nda'y.. gua tengok dia boleh pla dia tengok lain.. bila gua tengok lain boleh pla dia tengok gua.. hairan2... ( camna gua tau dia tengok gua..?? ada aa.. kawan gua kantoikan.... )

terlampau panjang pla story sal partner2 gua ni... hihihi... yang penting kalau korang da partner cam c 'longkang' 2, jgn buat cam gua buat tau... menyesal nanti asyik kena buli ja... hehe.. kalau dapat partner cam partner gua yang baru ni... ermmm, gua pun ndatau mau ckp apa... bab gua pun blum jumpa jalan penyelesaian'y lgi.. hihi, akhir kata, trimas bab sudi baca benda merapu gua yang panjang lebar ni... 

wassalam ^^




kita kan Geng...!

hehehe... erm, gua mau pekenalkan gua punya geng sama korang... geng gua yg gempak habis..! (hehe, nda la gempak sangat poun..) cuma, dorang la kawan2 gua yg selalu teman gua panjat pokok kelapa sebelah rumah (bab, da kebulur mo minum air kelapa), tarik2 ubi kat kebun sekolah, makan mangga kebun sekolah ngan sambal kicap (sedap...!), kuar siar2 pi kedai 6 pintu hnya semata-mata mo mkn aiskrim, tengok wayang smpai tengah mlm n bnyak lagi la... yg penting, suma kitaorang buat benda sama2... siuk hihihi.. ^^


Nur Sa'adah Ahmad Yusop. Gelarannya Sa'adah.. kadang-kadang Sadung n ada juga yang panggil maci (cam maci la katakan.. ermm, mmg maci gua poun.. seumur..) Lahir pada bulan Januari.. 26 hari bulan.. ( paling tua.. tapi bukan leader...) Perangai.. Tersangatlah kebudak-budakan.. Kalau bab loading.. dia la yang paling lama.. Lambat pick up betul!! Tragedi besar, apabila terjatuh dikhalayak ramai (dalam keadaan slow motion) akibat berlari-lari anak.. Pernah diganggu oleh 'sesuatu' yang mengetuk pintu beranda rumah ketika dia sedang belajar malam.. yang mengakibatkan dia berhenti belajar n terus sambung tidur ( gua karau da ketewa time 2.. >.<) Paling x pandai menipu.. kalau da menipu hidungnya kembang.. senang betul org detect.. Keburukannya... terlalu obses ngan goyangan kaki... dimana-mana pun goyang kaki.. time belajar ka.. tidur ka.. makan ka..tengok tv ka.. suma goyang kaki.. (Epang paling sengsara bab goyang kaki ni.. kalau dia da mula goyang kaki.. habis rosak tulisan Epang bab mejanya pun goyang sekali...)
 

Dg. Nur Syamimi Awg Omar.. Orang semua panggil Mimi... Nama manja Sham.. (hahaha.. tiada ba...) Lahir 2 May.. Seorang yang kuat azam.. n high imagination... Kadang-kadang kita pun x tau d mana dia berada... (musykil...musykil...) Retro gurl... n sensitif... Paling best... Bila orang wat lawak ckit... ketawa dia memang banyak... n kuat... sengsara kitaorang suruh dia perlahankan ckit suara merdunya 2... (huhu~) Pernah dilanggar lembu (yang d halau oleh sekuriti kuar dri skulah) dalam keadaan yang sungguh tragik... dimana setelah dia ditabrak oleh lembu 2.. dia pun pengsan in action... (p/s len kali orang bgi hint 2 dengar laa..) seorang yang bercita-cita n taat ngan ibubapa.. (sekarang da pi jordan...!) Keburukan, tiada kesopanan dalam kehidupan.. (men redah ikut suka hati dia ja...)
 

Nurul Atiqah Hassan.. Nama pena.. NasLampir@ Maznah.. (hehe tiada baa..) Digelar Tiqah.. tau Iqa.. Kadang-kadang kami panggil Atiq.. Lahir time orang kan trima gaji uda... 26 Jun.. Berasal dari Pulau Labuan... Bermata sepet, bibir seiras Angelina Jolie, n berkulit hitam manis.. (hitam manis.. hitam manis.. oh hitam manis..) Selalu di'buli' oleh geng-geng lain disebabkan oleh loadingnya yang kira teruk la juga lepas Sa'adah... (means: Sa'adah lagi teruk...) Suka kucing.. comel ka.. nda comel ka.. hantam ja... (gua pun nda paham... kucing yang banyak taik mata tu pun dia redah ja kiss2...) ermm, Pernah menjadi Imam 2 rakaat di Masjid Negeri Sabah time solat isya'... (kitaorang suma lemah iman da time 2..) Setelah di tarik kembali pengiktirafan keimamannya... kitaorang suma solat sendiri-sendiri pas2.. Seorang yang senang di bawa bergaul.. Orang cerita yang x lucu pun.. ketawanya lebih-lebih.. (sama ja cam Mimi..) Pakar tarik ubi n makan ubi.. ( bukan takat makan ubi ja... kalau boleh semua benda yang nama'y makanan -Halal ye- dianggus'y ja cam orang kebulur.. hehe :p) ermm.. pernah fall in luve ngan "Bro Kuch" bab kitaorang selalu gossip dia ngan orang tu...  Keburukan, cepat tul percaya ngan apa orang cakap.. orang kasi main pun blank ja n selalu cakap "ah! banar ba...?!"
 
 

Al-Hajahtul Azira Homidin.. Duloo-duloo kena panggil Hajatul.. Tapi 2 dulu2.. sekarang kena panggil Azie.. Lahir 6 Ogos.. Bersuara serak-serak basah... (sarut-sarut cikit...) Kalau da banyak cerita, mesti lepas 2 dia cakap.. "eh.. penat saya becakap.." Muka tersangatlah putih.. tapi kalau da marah ka.. tau malu.. gembira.. sedih.. muka tersangatlah merah.. Kalau orang buat lawak.. lucu macam manapun, x juga nampak ketawanya.. Mau tau dia terhibur, tengok muka ja.. merah n senyum.. Pernah pindah sekolah time awal tahun form 4.. tapi esoknya masuk balik pi smaip.. (lucu... n setelah dipikirkan balik, kadang2 menjadi penyesalan'y pla -sal pelajaran'y la-) Tragedi besar apabila kakinya yang comel 2 (tulung laa..) terkeluar dari landasan seliparnya time belatih bola jaring.. huhu~ (terbayang enda..?) Yang kin tambah malang.. pelajar mahat ramai uda beliatan.. (malang.. x malang..) Seorang yang emotional.. n alergi ngan kawan kami yang bernama Mr.Gu Gu (bukan nama sebenar...) Bila ditanya kenapa..?.. jawapannya.. "entah.. x suka saya..." Pernah menyelesaikan kes kehilangan Hp n berjaya menangkap pelakunya sehingga dia digelar CSI smaip.. Keburukan.. Suka m'buli urg wt demonstrasi yg x b'paedah...
 

Nurafizah Awg Bidin.. Semua orang panggil Pija.. x tau la kalau ada orang panggil Fiza.. taupun Afi.. Lahir time orang sibuk mau SPM.. 14 November.. Kalau mau describe personaliti dia ngan 1 perkataan ja yang paling tepat.. 'gila'.. Gila bola.. ( paling tepat lagi, gil pemain bola a.k.a Syafiq Rahim..) gila novel.. gila movie.. suma la gila.. (nasib orangnya x gila...) Sal bola.., sanggup berjaga malam semata-mata mau tengok bola.. Jadual perlawanan bola pun dia tau.. fanatic betul.. ( dah memeng kaki bola... camna gak...) pernah habiskan 1 novel dalam 1 malam ja...(mungkin x la sehebat orang yag boleh habiskan 2 3 novel dalam 1 malam...) Movie pla.. pernah wat maraton movie dari pagi sampai malam.. (ni memang da teda kerja len da.. erm, gila.. x gila..) Paling sukar didekati antara semua.. (ceehhh..! mahal la konon...) Tragedi sukar dilupakan.. apabila dikejar Sheira ngan cacing ditangan time tarik ubi ramai-ramai di kebun sekolah.. Habis pejabat sekolah di roundnya bab takut ngan cacing.. Bermata coklat, slim nda jadi n suka pakai baju b'span...(hehehe...:p) Keburukan, suka betul wat mua blank.. padahal nda...


Nor Izzati Kaplan.. Nama glamor.. Zaty... Nama kurang glamor.. Izat... Nama langsung x glamor Iza.. Lahir 1 bulan 3 hari lepas Pija lahir.. 17 Desember.. Perangai ala-ala perempuan sikit... tapi..! ala-ala lelakinya memang banyak...! (tomboy la katakan....) Seorang yang lasak.. (part bejalan 2 laa yang paling...) n aktif dalam sukan... Pernah memenangi beberapa pingat lumba lari 100m n 400m, lompat tinggi, bola jaring n bola tampar.. Paling slim antara kitaorang suma.. (slim la sangat.. a.k.a kurus kering...) Namun, suaranya tidak dapat digambarkan melalui luarannya saja.. mempunyai suara yang nyaring habis...! suka nyanyi lagu part yang tinggi2.. (sampai langit...heh :p) Obses ngan mangga.. Sanggup keluar asrama lepas pukul 12 malam semata-mata mau cari mangga di kebun sekolah.. Tragedi yang sukar dilupakan apabila dia n another friends kena kejar lebah di kebun sekolah.. time ambil mangga.. (huhu~ nasib teda pa2...) dia la mangsa kami tukang panjat pokok kelapa n kupas kelapa mu kmi kebulur mau makan benda 2... juga mangsa kami kupas n potong mangga bab dia ja laju buat benda 2... ( pakar la katakan...) Keberukan.. x pandai Gemuk walaupun da mkn paling bnyk...!
 

Effa Zahirah Jamalul.. Nama manja.. Epang.. (ntah la napa bleh sampai ctu pla..) Maknae kami.. disebabkan dia lahir tahun 95.. Dia n kami ja yang tau.. Dalam IC memang la 94.. Moms dia salah taru.. Perangai 2x5 ja ngan Sa'adah.. kebudak-budakan.. kalah adie Sheira yang umur 7 tahun.. Pernah habiskan 4 ringgit tuk patung yang x dapat pun.. (kesian3...) Kelebihan.. mempunyai pukulan yang tersangat lah pedas.. (ni mun jadi pa2 ngan dia .. x payah risau..) Seorang yang sangat emo..! sangat..! sangat..! emo... (kalah Azie..) tengok yang sedih2 ckit.. Nangis..! tengok yang menyakitkan hati ckit.. Manas memanjang..! Peristiwa yang sukar dilupakan.. bila berleluasanya gossip dia ngan budak form 5 (time kami form 4) yang bernama 'Tiang' (bukan nama sebenar..) Keburukan.. huh..! beuri.. Habis suma orang diampasnya.. pernah memijak lipas n cengkerik tanpa belas kasihan sampai mati.. (kejam..! n aksi ngeri itu telah disaksikan oleh gua dari jauh.. Bak kata Pija.. "mun datang beurinya.. Aslita pun bleh mati...") P/s: Aslita = room mate...
 

iti Nor Hidayah Puteh.. nama kampung, Nor.. nama bandar, Dayah... n kadang2 bleh jadi Dai ( kalau da pemalas sangat sebut 2 sukukata 2 la... ) tapi ada la "someone special" n the geng yang panggil dia... "Meow".. sekaligus menggambarkan personalitinya yang manja... hehehe... ala2 meow gitu... lahir pada bulan mac, pada 5 haribulan... ermm, seorang yang kuat semangat...! orang yang selalu nda bersemangat (cam aku ni..) pun bleh jd bersemangat kalau tengok dia bersemangat... cool kn... pernah didenda (bersama gua.. n beberapa rakan len) jemur tengah panas d antara blok kelas skolah 2, khas 2k tontonan ramai bab gagal ujian tarikh adab... (huhu T T ).. seorang yang sangat periang (kalah budak2 kindergarten hujung kampung gua ni)... jenis orang yang kalau senyum ^___^, seluruh muka'y pun turut senyum... (pandai2 la bayangkan...).. dia gak seorang yg suka betul konsi ilmu... bnyak bertanya barang mna yang musykil.. n seorang pendengar yang paling baik..( tanks dai, bab selalu dengar benda mengarut yang gua ckp... hehehe ) yang paling penting, dialah orang ke2 kiut dalam geng kami... ( hehe, pertama gua la... :p ).. keburukannya, (yang gua nampak la aa... berdasarkan mukanya yang selalu ceria 2...) suka betul pendam masalah sorang2... (walaupun ada a meluah pat gua sekali-sekala..)
 

Ivhorry Eve K.Diaz.. kitaorang panggil dia Vory.. malas ckit, kitaorang panggil dia Vor.. (teda nama lain da... mmg itu la suma orang panggil dia... ) lahir 2 hari sebelum gua lahir.. hehe, 7 April ( tua 2 hari je poun..! ) dia ni da keturunan British sebelah bapa (kalu nda silap..) 2 yang nama dia agak pelik sedikit.. ( n seriously, nama beradik dia mmg compom pecah otak mo ingat, kecualilah kakak'y yang mmg da kitaorang kenal...) bukan takan nama'y ja, muka'y pun agak berlainan ckit ngan muka darah melayu cm kami2 ni... perangai agak kelelakian sikit... dekat2 sama la ngan izat 2... (memang sama poun..) keayuan dalam diri'y hanya terserlah time dia pakai baju kurung ja... ( baju skolah nda kira, bab budak ni men redah ja.. baju kurung sekolah 2 cam baju PJK ja d'buat'y..) seorang yang juga aktif dalam sukan... lumba2 lari 2 ( sekarang cam pencen la...), bola jaring, bola tampar n pernah gak men futsal ( menang lagi 2..! pemain tambahan : Pija, Azie n Tika.. lupa pla ada sapa lagi...) suka cakap orang sombong kalau da nda tegur dia satu hari.. (nda smpai satu hari poun... kalau dari awal pagi sampai habis perhipunan 2 kita nda tegur dia.... habisla...) yang spoil'y dia ni.. da muka 2 cantik senyum la sikit... kedekut betul.. orang pun gerun tengok muka dia.. ( bukan apa... angin dia ni bukan bleh ramal sangat...) hehe :p maunya kna bagi backhand aku kalau dia baca benda ni...
 

Ruzanna Gani.. semua orang panggil dia Nana... (gadis melayu terkhir dalam geng kami ni... ) la tarikh kelahiran budak ni aa.. seorang yang.., mau kata ayu.., ermm boleh la... suara'y damit belaka... mun kami ni boleh ja suara'y 2 membesar.... (tapi nda la sebesar suara kami2 yang merdu ni...) ada taik lalat pemanis wajah kat pipi'y (bawah mata..) seorang yang "diam2 ubi berisi"... lek ja cam nda buat pa2 lau mau exam 2.. tapi markah gila punya power... ( nda la power orang pandai 2.. kira power la bagi kami ni yang jarang bukak buku...) hehe.., pernah sakit gigi sampai bengkak pipi... ( trus muka cam nikmah.. sama 2l.. tapi dia da taik lalat la kat pipi...) p/s Nikmah : salah seorang adie gua n the geng.. ada kakak sepupu yg wat kuih makmur paling sedap pernah gua rasa... ( aku ja a... orang len rasa cam biasa ja poun...) seorang yang berbadan kecil... berat badan dia gitu2 ja.. ( kadang2 sakit hati gak tengok berat dia yang nda berat pun 2..) personaliti'y sukar diramal bagi yang baru kenal dia... ( bukan yang baru ja... gua ni pun belum pas lagi..) pendek kata, gua pecah otak ja nda buat description sal dia ni.... bad personaliti dia sama ja cam Izat.. nda pandai gemuk a.k.a berat...


ni... kawan2 gua cakap sal gua....


Syahirah Hamdani.. Selalu orang panggil Era.. Tapi kawan-kawan suma panggil Sheira.. Merangkap anak buah kepada Sa'adah.. Lahir 9 April... Bersifat ala-ala matang taik kucing! Serius gaban.. (ermm, serius ka gua...? nda poun....) Tapi bila da datang gila dia.. gila la juga..  pernah Menjadi pengawas kebersihan sekolah (yang bertauliah la katakan...) dan pernah ber'partner'kan budak lelaki kuat mengarah yang bernama 'Longkang'.. (bukan nama sebenar...) Selalu sangat di 'buli' oleh partner yang bertauliah tu tanpa pernah melawan.. (bukan takut... sabarkan separuh dari iman...) Pernah panjat pagar asrama kira-kira pukul 12.50 malam tuk balik rumah bab terlampau lama tengok movie d asrama.. Suka jalan behirit...( ni gua ndatau la napa termasuk dalam sifat pelik gua... biasa ja gua rasa...) 1 tahun tukar kasut sampai 3 kali... (bak kata tika, ni apply jadi spy awal da ditolak...) Kira alim nda.. alim nda orangnya... (rock-rock alim la katakan...) keburukan... huh! kuat perasan tul ( mna gua perasan... mmg kiut pun... :p ) n suka kasi bengong orang (terutama yang selalu loading 2....)


 kitaorang punya konvo smu...
dri kiri : azie, ermm2, epang, pija, maci, tika, n izat

kitaorang baru habis paper PQS (a.k.a last payper <-- bak kata Johan) time exam SPM (ays pi aym <-- bak kata johan gak)
dari kiri: tika, nana, pija, maci, azie, ermm2, epang vory, munir, dayah n pika


erm..  trima kasih bebanyak yang sudi baca entri n sampai habis... (ada gak yang bekarih moe baca sampai habis rupa'y... hehe) <3 sekian 2k entri ni... wassalam....


Al-fatihah..


 (pembuka segala apa yang kita lakukan)

[1] Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
[2] Pujian bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.
[3] Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
[4] Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat).
[5] Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.
[6] Tunjukilah kami jalan yang lurus.
[7] Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang dimurkai ke atas mereka, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.
M AY ALLAH BLESS

30 LARANGAN TERHADAP WANITA ISLAM..!

30 LARANGAN TERHADAP WANITA ISLAM

1. Menyambung rambut palsu.
2. Bertatu, mencabut bulu wajah dan mengikir gigi.
3. Keluar rumah dengan memakai minyak wangi secara berlebih-lebihan.
4. Memperlihatkan perhiasan (bersolek) di hadapan lelaki lain.
5. Menolak panggilan suami untuk tidur bersama.
6. Membuka rahsia hubungan suami isteri.
7. Berpuasa sunat tanpa izin suami.
8. Membelanjakan harta suami tanpa izin suami.
9. Derhaka (nusyuz) kepada suami.
10. Meminta cerai tanpa sebab yang jelas.
11. Mengingkari kebaikan suami.
12. Bersama lelaki lain yang bukan mahram.
13. Memandang lelaki yang bukan mahramnya tanpa sebab.
14. Bersalaman dengan lelaki bukan mahram.
15. Menyerupai lelaki.
16. Membuka rahsia wanita lain kepada suami.
17. Memandang aurat wanita lain.
18. Keluar rumah tanpa ada keperluan.
19. Masuk permandian awam.
20. Mencakar-cakar tubuh ketika mendapat musibah.
21. Meratapi kematian.
22. Berhias atas meninggalnya seseorang.
23. Menghantar jenazah.
24. Mempercayai bomoh, dukun san peramal.
25. Menyumpah anak-anak sendiri.
26. Tidak bertegur sapa dengan sesama muslim.
27. Menganiaya pembantu.
28. Menganggu jiran.
29. Minta cerai kerana suami sakit.
30. Minta cerai kerana suami berkahwin lagi.

••• Penyalahgunaan Tudung Zaman Kini •••

••• Penyalahgunaan Tudung Zaman Kini •••

••► Tudung ‘Mickey Mouse’
Pemakaian tudung yang hanya menutup bahagian rambut dan kepala tanpa menutup kedua-dua telinga. Barangkali untuk menunjukkan subang atau apa-apa perhiasan. Pemakaian yang lebih teruk ialah apabila tudung tersebut dililit sehingga menampakkan leher.

••► Tudung Lilit
Jenis tudung ini jika dilihat telah menutup keseluruhan kepala te......
rmasuk telinga tetapi tidak dilabuhkan menutup dada dan hanya dililitkan di leher sahaja. Kriteria menutup dada tidak dipenuhi seolah-olah ingin menayangkan kurniaan yang tidak diberikan kepada kaum lelaki.

••► Tudung ‘See Through’
Salah satu jenis tudung yang popular ini banyak dilihat di merata tempat,kain tudung yang nipis menampakkan leher dan telinga walaupun telah menutup lengkap. Lebih teruk jika tidak memakai anak tudung kerana ianya seperti tiada beza dengan mereka yang tidak bertudung.

••► Tudung Jambul
Pemakaian jenis ini banyak dipromosikan dalam drama-drama Melayu yakni menutup separuh rambut di bahagian belakang dengan membiarkan yang depannya tersembul keluar seperti jambul unta.

••► Tudung ‘Singlet’
Tudung yang sempurna tetapi dengan hanya memakai lengan pendek menyebabkan aurat dan lain-lain perhiasan yang sepatutnya ditutup daripada menjadi tatapan umum.Tiada kelongaran hukum tentang penutupan aurat di kawasan awam hatta hanya untuk bersukan.

••► Tudung Saji
Sekejap pakai,sekejap tidak.Tudung atau lebih tepat dikatakan selendang yang hanya menjadi perhiasan leher.Boleh dilihat di kenduri-kenduri kematian yang mana selendang tersebut akan turun dan naik diangkat si pemakai seolah-olah menjadikannya seperti tudung mengikut keperluan situasi.





ermm.. mcm2... aku sekadar share ja.... kalau da tutup aurat tu biar la sekali gus... semoga kita berada dalam rahmatnya... ^^